Karácsonyra ételek, sokkal másképp
2010.12.21. 20:32
Karácsonyi ételek, sokkal másképp
Unod a bejglit és a halat? Itt az ideje akkor, hogy újítsatok a menün, főleg, ha nem is szereted ezeket az ételeket, vagy már abszolút unalmasnak tartod őket ahhoz, hogy az asztalon szerepeljenek!
Sütemények
Bejglit és zserbót szinte akármelyik háznál ehetsz, így érdemesebb otthon, a 4 fal között, valamilyen újdonsággal előállni karácsonykor!
Habos Rafaello krémes
Hozzávalók:
A tésztához szükséges dolgok:
15dkg kókuszreszelék
7 tojásfehérje
2 nagy evőkanál liszt
20 dkg cukor
A krém hozzávalói:
3 csomag vaníliás pudingpor
12 evőkanál cukor
7 tojássárgája
15 dkg margarin
1 liter tej
2,5 dl tejszín
+ némi kókuszreszelék, ízlés szerint a sütemény tetejére, de elhagyható
Elkészítés:
A kókuszreszeléket és a lisztet keverd össze csak szimplán szárazon egy tálba, majd rakd félre, úgy, hogy a közeledben legyen! A tojásfehérjéket verd fel keményre, és add hozzá a cukrot, de óvatosan, nehogy összetörjön a hab! Ezután add hozzá a lisztes-kókuszos keveréked, és kavargasd el a felvert tojásfehérjével!
Keress a masszához egy megfelelő tepsit, és béleld ki sütőpapírral! Állítsd be a sütőt 180 fokra! A legjobb, ha egy 20x30 cm-es tepsit választasz. Ezután süsd készre a tésztát, lehetőleg maradj sütő közelben, majd 10-15 perc eltelte után ellenőrizd a tésztádat! Kevesebb ideig kell sütni ezt a tésztát, mert nagyon vékony így hamar megsül! Ha pedig túl sokáig sütöd, akkor a tészta vagy odasül, vagy pedig túl száraz lesz!
A tojás sárgáját a vaníliás pudingporral, a tejjel és a cukorral megfőzzük úgy, hogy egy sűrű masszát kapjunk! A főzés után hagyd a masszát kihűlni, majd a margarint keverd bele. Ezzel megkaptuk a krémünket, amelyet a már időközben kiszedett és kihűlt tésztánkra rá tudunk kenni egyenletesen! Végül a tejszínt felverjük, majd rátesszük a krémre. Ízlés szerint díszíthetjük kókuszreszelékkel, vagy színes apró cukorkákkal! Sőt, a legjobb, ha a kisebb gyerekeknek egy külön tálkába rakunk ki egy kis adagnyi színes apró cukrokat, és hagyjuk, hogy ők maguk díszítsék ki a kis süteményüket!
Keksztekercs ( sütés nélkül elkészíthető!)
Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
Rum (vagy rum aroma)
3 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
tej
5 dkg olvasztott vaj
A krém hozzávalói:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
Elkészítés
A tekercshez való hozzávalókat összeöntjük, majd kevergetjük a tejjel, egészen addig, amíg egy formázható masszát kapunk. Ezután hagyjuk kb. 20-25 percet pihenni a masszát, hogy a kekszreszelék meg tudjon dagadni, így több alapanyagunk lesz és kitudja, ha el is rontottuk a masszát (túl híg lett), akkor a feldagadó kekszreszelék javíthat az állapoton!
A margarint és a porcukrot keverjük habosra, majd térjünk vissza a tekercsünkhöz!
Vegyél ki egy sütőpapírt, majd azon nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagságúra a kekszes masszát! Ha akarod, a kinyújtás előtt megszórhatod a sütőpapírt kókuszreszelékkel, de ezt utólag is ráérsz megcsinálni, vagy ha nem szereted a kókusz reszeléket, használhatsz ledarált diót is!
Miután a masszát kinyújtottad kb. téglalap alakúra, kendd fel rá a krémet! Ezután a sütőpapír segítségével tekerd fel a tekercset! Fogyasztás előtt 1-2 órával érdemes a hűtőbe tenni!
Főétel
Sokan nem szeretik a halat, főképpen a szaga és a szálkái miatt nem közkedvelt eledel a fiatalok körében. Így hát érdemes valami olyan ételt választani, amelyet talán a család minden tagja tud enni, vagy az másképpen is elkészíthető. Ha ez sem megoldható, akkor pedig marad a több menüs megoldás, bár azt jól vésd az eszedbe, hogyha külön akarsz enni, akkor neked is segítened kell a munkában!
Mézes mustáros csirkemell (fogyasztható a hozzá elkészített mártással, sült krumplival, krokettel)
Hozzávalók(3 főre):
1 pár csirkemell filé
A páchoz:
1 gerezd fokhagyma
só
1 dl tejszín
2 evőkanál méz
2 dl mandarin lé
1-1 evőkanál magos és sima mustár
1 evőkanál olaj
1 evőkanál szójaszósz
Elkészítés
A mandarin lé és a tejszín kivételével a pác hozzávalóit összekeverjük. A fokhagymát összezúzzuk! Ezután a pácokba belerakjuk a megmosott és egyben hagyott csirkemelleket. Hűtőbe rakjuk a páclében lévő csirkemelleket és pácoljuk kb. 0,5-1 órán keresztül. Keresünk egy kisebb tepsit, majd áthelyezzük abba a csirkemelleket, úgy, hogy azokat egy kicsit ellepje a pác! A tepsit takard le fóliával, majd 20-25 percre rakd be előmelegített sütőbe! 20 perc elteltével érdemes leszedni a fóliát, majd tovább sütni addig, amíg a csirke színe már arany barnás lesz. De itt még közel sincs vége a feladatunknak! A tepsiben valószínűleg fog maradni a pácléből, de azt felhasználhatjuk mártásnak a csirke mellé! A szaftot öntsd bele egy serpenyőbe, majd öntsd hozzá a mandarin levét! Forrald fel, és add hozzá a tejszínt, majd várd meg, amíg elkezd sűrűsödni a mártásod! Miután sűrűsödni kezd várj egy kicsit, de kavargasd közben a mártást, majd vedd le a tűzről! Melegen tálald a csirkék és valamilyen köret mellé!
Görögös pácolt húsok
Hozzávalók
50 dkg pulykamell (vagy bármilyen más hús)
Gyros fűszerkeverék (2 dkg)
1 kis fej hagyma
2 kis pohár tejföl
olaj
1 kávéskanál mustár
Elkészítés
Először a pácot készítjük el. Ehhez adunk 1 pohár tejfölt, 1 dkg gyros fűszerkeveréket, és az egy kávéskanál mustárt. Elkeverjük a hozzávalókat, majd a már előtte felkockázott húst beletesszük a pácba és hagyjuk állni 1-2 óráig!
Olajon a már felvágott megpirítjuk és utána hozzáadjuk a pácolt húst, és átsütjük. A hús ellenőrzése után (ha már elég omlós) belerakjuk a másik pohár tejfölt, amiben elkevertük már a másik adagnyi gyros fűszerkeveréket is! Felforraljuk a húsokkal együtt, majd kész is! Fogyaszthatjuk sült krumplival, vagy tepsis hagymás burgonyával, esetleg salátával.
|