Készítsd te a vacsorát!
2009.10.03. 11:15
Készítsd te a vacsorát!
Te egész nap otthon vagy szünetekben, vagy már délután legkésőbb 4-5 körül suli időben. A szüleid viszont csak 8 óra (olykor 12) munka után keverednek haza. Ilyenkor pedig biztosan kivannak, nem csak idegileg, hanem fizikailag is. Még sincs otthon semmi harapnivaló. Oldd meg te, a vacsorakérdést! Neked is könnyebb, mert akkor nem kell a szüleidre várj, hogy megoldd az evés kérdést!
Mi legyen a vacsora?
Ha kisebb vagy, akkor természetesen nem tudsz olyan nagy vacsorával előállni a szüleidnek. Ilyenkor egyszerűbb étkeket kell válassz, például rántotta, pirítós, pár szendvics. Persze, mielőtt akcióba lendülnél, nem árt ha a szüleiddel is tisztázod mit szeretnél csinálni, és hogy mit gondolnak erről. Ugyanakkor, nem jelenti ez azt, hogy mindennap te csinálnád a vacsorát, de néha-néha besegítenél nekik. Ha ők ebbe beleegyeznek, akkor már csak egyeztetned kell velük, hogy mit szeretnének vacsorára.
Ha idősebb vagy (16-20 éves), akkor nem árt, ha nem csak egy tojásrántottával szúrod ki a szüleid szemét. Azt is megcsinálhatjátok, hogy édesanyád elvégzi a munka nehezebb részét előző este, például megcsinálja a milánóihoz a húst, majd te pedig a hazaérkezésük előtt egy fél órával nekilátsz a tészta kifőzésének és a szósz felmelegítésének.
Vacsora ötletek
Lecsó
Elkészítése nagyon egyszerű, nem igényel nagy szaktudást, nem kell szakácsnak lenned ahhoz, hogy finomat csinálj. Ha van egy erős órányi szabadidőd, akkor csinálj lecsót a szüleidnek, na meg magadnak is!
Hozzávalók 4 főre
Pirospaprika
Bors
Só
(a fűszereket ízlés szerint add hozzá)
50 dkg paradicsom
50 dkg paprika
3 fej közepes hagyma
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint szintén)
Elkészítés
A paradicsomot meghámozod, és cikkekre vágod. A paprikát kicsumázod és ujjnyi darabokra vágod . A hagymákat megtisztítod, megmosod, majd pedig felszeleteled, lehetőség szerint minél apróbbra. Ezután kiveszel egy nagyobb lábast, ami kicsit hasonlít egy palacsinta sütőhöz, majd raksz bele egy kis olajat. Nem kell sok olaj, ha 2-3 evőkanálnyit kimérsz az jó. Ezután az olajon megpirítod a hagymát. Miután megpirítottad, vedd le a tűzről és szórd meg pirospaprikával. A pirós paprikából elég ha 2-3 kiskanálnyit adunk hozzá, ezt keverjük el, majd adjuk hozzá a felvágott paprikát, rakj hozzá ízlés szerint sót, illetve egy kis borsot. Ezután keress egy fedőt, és rakd rá, majd párold olyan 10 percig. Persze nem árt, ha pár percenként megkavarod a hozzávalókat! 10 perc után add hozzá a paradicsomot, és szintén fedő alatt párold addig az egészet, ameddig meg nem puhul a paradicsom és a többi hozzávaló teljesen!
A lecsó ezek után fogyasztható kenyérrel, vagy bármi mással, a többi rajtad múlik, hogy mit kínálsz hozzá. Szaggathatsz hozzá nodeklit, főzhetsz hozzá rizst, elkészítheted tarhonyával is. Rajtad múlik!
Elkészítési idő: 45-50 perc
Sajtos-tejfölös tészta
Hozzávalók 4 főre
1 csomag spagetti
1 nagyobb pohár tejföl
25 dkg reszelt sajt
só
ízlés szerint pirított szalonna
Elkészítés
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, még a kezdők számára sem okozhat semmit gondot ez az étel. Tegyél fel egy lábasba vizet. Adj hozzá sót, és egy kis étolaj sem árthat hogy a tészta ne ragadjon össze főzés közben. Miután a víz felforrt, add hozzá az összetört spagettit! Persze nem kell az egész csomagnyi spagettit beletörnöd, egy négy fős család részére is elég, ha a ¾-ét töröd el! A tésztát kavargasd, főleg az elején, nehogy leragadjon. Ezek után főzd olyan 8-10 percig, majd szűrd le, és szűrés után egy kis hideg vizet önts a szűrőben lévő tésztára! Tálalhatod ízlés szerint tejföllel, sajttal, sőt ketchuppal is ízesítheted! Persze a ketcuppal nem árt vigyázni, mértékkel használjátok!
Készíthetsz hozzá pirított szalonnát is. Ha van otthon nagy szalonnátok, akkor vágj le belőle 2 db egy centis, vagy annál kicsit kisebb szélességű csíkot! Az alján lévő bőrt vágd le, kockázd fel, és tedd bele egy serpenyőbe! Ezt pirítsd olyan 5-6 percig, addig amíg a szalonna átlátszó nem lesz, és egy kicsit össze nem megy! Természetesen a szalonnát egy percre se hagyd magára pirítás közben!
Elkészítési idő: 30-40 perc
4 sajtos tészta
Hozzávalók
2 dl főzőtejszín
1 csomag spagetti, vagy csőtészta
egy kis reszelt parmezán sajt
5 dkg ementáli sajt
5 dkg trappista sajt
5 dkg mozzarella
fehérbors ill. szerecsendió
Elkészítés
Talán a hozzávalók sokszínűsége miatt bonyolultnak tűnhet az étel elkészítése, de ez téged ne ijesszen el! Bátran próbáld ki ezt a receptet is! Először a mártást kell elkészítsd a tésztához! A 2 dl főzőtejszínt melegítsd meg alaposan! Vigyázz, ne forrald, mert annak rossz vége lehet! Inkább melegítsd fel, de semmiképp se úgy, hogy fel tudjon forrni a tejszíned! Ezután a reszelt sajtokat tedd bele nyugodtan! Fontos, hogy a sajtok minél apróbbra legyenek lereszelve, mert akkor annál könnyebben el tudnak majd olvadni a tejszínben! Végül tegyél hozzá őrölt fehérborsot, és egy kis szerecsendiót is!
Már csak a tésztát kell kifőznöd, majd beletenned egy tálba és összekeverni alaposan a mártással! Nem kell az egész csomagnyi tésztát megfőznöd, elég itt is, ha a csomag ¾ -ét főzöd meg a fent leírt módon!
Elkészítési idő: 30 perc
Persze az alábbi receptek csak ötletként szolgálhatnak számodra, hogyha nem tudod, hogy mivel lepd meg vacsorára a szüleid, ha nem szeretnéd őket untatni a jól megszokott rántottával. Csinálhatsz még jó pár ételt, neked csak a szabadidőd szab határt! Minden esetre a szüleidnek is biztosan jól fog esni, hogy rájuk is gondoltál, és mire hazaérnek, addigra kész, meleg étel várja őket! Ezt te lehet nem tudod értékelni most, de amikor majd megtapasztalod, hogy milyen a 8 órás intenzív munkaidő, vagy sok órád lesz emelt számban mint érettségizni készülő, és csak késő este bukdácsolsz be az ajtón, akkor már lehet te is elgondolkodsz, hogy de jó, ha valaki törődik veled!
|