Ételötletek karácsonyra
2008.12.17. 07:28
Ételötletek karácsonyra
Még ugyan nem érkezett meg a Karácsony, de már a küszöbön kopogtat és mindjárt ünneplésre készen kell állnunk. Sokszor persze azt sem tudjuk, hogy hol áll a fejünk, mit adjunk a vendégeknek, mi lehet az, amivel leveszünk mindenkit a lábáról?!
Sütemények
Süteményekből érdemes legalább 2 félét csinálni otthon. Mindenki maga dönti el, hogy édes, vagy sós étkekbe öli bele az energiáját, minden esetre célszerű változatossá tenni a nassolnivalók listáját. Tehát, ha csak az édesszájúaknak kedveztünk, attól még nyugodtan tehetünk egy kis chipset, sósmogyorót, pisztáciát az ünnepi asztalra!
A mi ajánlatunk
Diótorta
Amire szükséged lesz: 8 darab tojás, 8 evőkanál őrölt dió, 8 evőkanál kristálycukor, bő fél csomag sütőpor, 3 púpozott evőkanálnyi liszt
A krémedhez: 20-25 dkg vaj, bő egy deci tej, 20 dkg cukor, 20 dkg darált dió
Így készítsd el!
A tojásokat megtöröd, szétválasztod. De előtte 2 külön tálat készítesz ki. Az egyiket a tojás fehérjének, a másikat a sárgájának. A fő attrakció most jön, ugyanis külön kell választanod őket egymástól! A sütőt is bekapcsolhatod előtte, hogy legyen ideje felforrósodni!
Ha ez sikerült, akkor 8 evőkanálnyi cukrot kell rakj abba a tálba, amibe a tojás sárgáját raktad! Ezt el kell keverned jó alaposan, akkor jó, hogyha a cukrot alig-alig, vagy egyáltalán nem látod! Ezek után foglalkozhatsz a tojás fehérjével! Ezt vagy habverővel vered fel, vagy megfelelő konyhai eszközzel, te döntöd el, hogy élsz-e a technika vívmányaival. A hab akkor van jól felverve, amikor fejjel lefelé lefordítod (óvatosan!) és nem jön ki a tálból semmi! A tojásfehérjéhez ne felejtsd el hozzáadni a diót, a sütőport, valamint a lisztet!
Ha mindkét massza jó, akkor egymásba öntöd őket, és óvatosan elkavarod! Azért óvatosan tedd ezt, hogy nehogy a felvert tojásfehérje összeessen! A sikeres hadművelet után a masszádat tedd bele a kizsírozott illetve kilisztezett tepsibe!
Kb. 25-30 percig sütjük a tésztát, az első negyedórában a nyitogatást is hanyagolnod kéne, nehogy a tészta összeessen! Ezek után, hogyha ellenőrizni szeretnéd, hogy készen van-e a tésztád, leellenőrizheted egy tűvel. Szúrd bele a tésztába teljesen, majd húzd ki. Ha nem ragadt hozzá semmi, akkor jól megsült a tészta, kapcsold le a sütőt! Ha ragadt, akkor próbáld meg orvosolni a tű kivételét, hogy ne tegyél akkora kárt a tésztában!
Krém
A piskóta persze nem finom krém nélkül! Éppen ezért kellene egy kisebb mennyiséget belecsempészned a piskótába, hogy még finomabbá tedd azt!
A kimért 20 dkg cukrot, és darált diót valamint azt az 1 deci tejet egy lábosba tesszük, felfőzzük. Miután felforrt, hagyjuk kihűlni, majd elkeverjük a vajjal! Ezután a te ízlésed szerint megkened vele a piskótádat! Csempészhetsz a krémbe, vagy a piskóta tetejére egy kis gyümölcsöt, például epret, vagy kiwit, ki hogy szereti, vagy anélkül.
Ebédre, vacsorára
A családi ebéd, vagy vacsora fontos helyet foglal el, hiszen ez azaz alkalom, amikor a bővebb családi kör együtt van, beszélgetnek és akár késő estig is együtt maradnak az ünnep szépsége, a jó hangulat miatt. De mindenki tudja, hogy a jó hangulathoz, jó ételek is dukálnak! Itt is figyelni kell, hogy kinek a kedvére akarunk tenni, esetleg meg kell érdeklődni, hogy ki mit szeret a családban és azoknak kedveskedni, akik többen szeretik ugyanazt az ételt. Az asztal díszítéséhez használhatsz szegfűszeges narancsot, vagy a közelben párologtathatsz különböző illatokat (fahéj), és ha már evésről van szó, akkor a hangulatos szalvétákat is érdemes kitenni! Ha az asztal elég nagy, akkor helyezhetsz kis tálkákba mogyorót, pisztáciát, különböző süteményeket, így az ebéd után talán nem kell annyit sürögni-forogni a konyhából az asztalhoz. Az italokról se feledkezzünk meg, felnőtteknek talán a bor a legtesthezállóbb, de ezen kívül nem árt ha van rostos üdítő, illetve ásványvíz is otthon.
A mi ajánlatunk
Levesnek: Al-dunai halleves
Amire neked szükséged lesz: 2,5 kg ponty, babérlevél, egy kis csemege piros paprika (ízléstől függ mennyit rak bele az illető, de 2-3 dekánál nem érdemes többet rakni bele), vöröshagyma (25 dkg), só, 2 paradicsom (kisebb darabok esetén nyugodtan lehet ez 3-4 is), 3 dl tejföl, só, 3 tojássárgája, 2 db zöldpaprika, 15 dkg csipetke, egész bors (ízléstől függ, 4-5 darab minimum kell bele), valamint vegyes leveszöldség 15 dkg.
Így készítsd el:
A már megtisztított halszeleteket megsózzuk ízlés szerint és a hűtőbe rakjuk pár órára. A paradicsomot felaprózzuk, a már megpucolt hagymával együtt, valamint a zöldpaprika magját is eltávolítjuk. Ezután a zöldségeket meg kell tisztítanod és fel kell vágd hasábokra! A hagymát, a zöldségeket és a megpucolt hal csontjait, és ha ízlésünk engedi, akkor a halfejet is feltesszük bő 2 liter vízbe főni. Megvárjuk amíg felforr, azután meg főzzük még egy órát. Ha letelt az egy óra, akkor a levesed le kell szűrd, és a lébe bele kell rakd a borsot, a halfiléket, valamint a pirospaprikát! Ezután még 20-25 percig kell főznöd a levest! Ez idő alatt, neked a tejfölből és a tojások sárgájából habarást kell készítened! Ezután pedig tálalhatod is, csipetkével, vagy anélkül.
Mákos guba
Egyszerű elkészítése végett, talán sokat segíthet hogyha ez is felkerül valahányadik ételként az asztalra, mondjuk a kisebb gyerekeknek, akiket félteni kell egyelőre a halszálkáitól.
Amire szükséged lesz :
15 dkg mák, kifli (ahány személyre csinálod, annyiszor 2,5-3 darab kifli), 1 liter tej, 15 dkg cukor, méz, vanillin cukor
Így készítsd el:
Az elkészítésre szánt kifliket fel kell karikáznod, majd be kell raknod a süötőbe megszárítani. Eközben a vaníliás cukros tejet te felmelegíted és kicsivel később leöntöd vele a kifliket. Hagyod, hogy jól beszívja magát a kifli, majd egy kizsírozott tepsibe helyezed bele, lehetőleg rétegesen. Soronként meg kell szórd mákkal, porcukorral és utána jöhet a következő adag kifli sor. Fogyasztásra készen áll az étel! Aki mézzel szereti, természetesen fogyaszthatja avval is!
Italok
Ha ünnep van, akkor magyar ember bizony iszik. Nem is keveset, hiszen a hazai borok így is nagy kínálattal rendelkeznek, van miből válogatni. Csak hogy ilyenkor előkerülnek a konyakok, a likőrök és más különböző alkoholtartalmú italok, amikkel nem árt vigyázni a családfőnek sem, főleg ha kocsival kell utazzon a család! Lássuk hát mikkel érdemes ünnepelni, de csak mértékkel!
Narancsos kávépuncs
Jól bevált ital, amit igazán melegen jó fogyasztani!
Amire szükséged lesz: rum, porkávé, narancs, barna kandiscukor
Előveszel egy edényt és beleraksz 3 púpozott kanálnyi kandiscukrot, fél liter vizet öntesz hozzá, valamint 6 likőrős pohárnyi rummal társítod. A narancsot se felejtsd ki a hozzávalók közül! Ezek után előkeressük a csészéket és azokba 1-1 teáskanálnyi porkávét adunk. Leszűrjük a főzetünket (hogy a narancs ne kerüljön bele kínáláskor), majd a csészékbe öntjük azt és összekeverjük a kávéporral. Máris fogyasztható, ha valaki díszíteni szeretné, narancshéjakkal megteheti!
Tejszínes tojáslikőr
Amire szükséged lesz: 5 dl tejszín, 6 db tojássárgája, 1 darab vaníliarúd, 30 dkg porcukor, 0,5 l vodka
A tejszínt elkezded felforralni a már feldarabolt vaníliával! Eközben te a cukrot és a tojássárgáját igyekszel habosra keverni. Majd gőz fölé kell helyeznünk a tejszínt, és bele kell kevernünk a cukros tojásunkat. Ha ez minden gond nélkül megtörtént, nem lett semmiféle csomó, akkor a gőzről levesszük a masszát és habosra verjük. Ha ezzel is megvagyunk, akkor a vodkát óvatosan, kis adagokban elkevergetjük. Sajnos elég erőigényes feladat, mert miután elkevertük a vodkát, az italt kihűlésig kavargatnunk kell!
|