Szilveszteri harapnivalók
2010.12.31. 08:31
Szilveszteri harapnivalók a vendégseregnek
Nincsen ötleted a szilveszteri bulira? Esetleg nem tudod, hogy mi az, amivel biztosan lenyűgözheted a vendégeket? Érdemes kis harapnivalókkal készülni és néhány süteménnyel is!
Italok
Ha házi bulit tartasz, egyértelmű, hogy akkor ivászat is lesz a házban. Hogyha már elterjesztetted, hogy a belépő 1 üveg alkohol, akkor neked érdemes valamilyen üdítőket, gyümölcsleveket és sima vizet vásárolnod a bulira. Nehogy az legyen, hogy kiszáradtok, hiszen tudod, másnap nem lesz nyitva semmi!
Ételek
A szilveszterre elkészítendő ételekre az a jellemző, hogy nem szükséges sokat vessződni velük, hiszen vagy valamilyen apróbb szendvicseket készít az ember, vagy valamilyen süteményekkel próbálja meg a többséget elkápráztatni. Érdemes felmérni a vendégsereget, hogy milyen is az összetétele! Ha tudod, hogy vannak házias lányok, jelezd számukra, hogy számítasz a segítségükre, akár úgyis, hogy ők hoznak valamilyen süteményt! Így rád kevesebb munka hárul, már csak harapnivalókat kell készíts Szilveszterre, ha a hagyományos virslis menü nincsen az ínyedre! Próbáld ki ezeket a recepteket, amelyek egyszerűek, mégis finomak!
Rakott csirkemell
Hozzávalók
1 nagyobb csirkemell felszeletelve
sajt
só
bors
egy kis tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A csirkemellet felszeleteljük, viszonylag vékony szeletekre. (Kb. akkorákra, mint amilyenekre akkor szoktuk, amikor kirántjuk őket!) Ezután egy közepes jénai edénybe kb. fél deci olajat öntünk. Közben a 3-4 gerezd fokhagymát megpucoljuk, összetörjük és 1 pohár tejföllel elkeverjük. Ha nincsen kedves külön sózni és borsozni a csirkeszeleteket, akkor belerakhatod a fokhagyma mellé a sót és a borsot is, a tejfölbe. Ezután kezdd el rétegezni, a csirkemellekkel kezdd! Ha a csirkemellek megvannak, akkor rakd rájuk a tejfölös öntetet, majd sajtozd be, őket és jöhet egy újabb adag csirkemell felszeletelve. A lényeg, hogy a tetején a fűszerezett tejföl és sajt legyen! Ha pedig szeretnéd egy kicsit feldobni a menüt, rakhatsz egy kis szeletelt szalonnát a tetejére!
Sütési idő: kb. 60 perc 180 fokon
Mártogatós recept
Ha nincsen kedved sokat pepecselni, akkor készíts a vendégeknek valamilyen mártogatós receptet! Ehhez a mártogatóshoz leginkább zöldségek illenek! De ez nem is baj, ha már úgyis hozzátok mennek át bulizni a vendégek, akkor az alkohol mellett érje valami egészséges is a gyomrukat!
Hozzávalók:
15 dkg marinált feta
egy kis só
őrölt köménymag
őrölt bors
40 dkg zöldborsó vagy brokkoli
chilipor
1 evőkanál citromlé
2 dl natúr joghurt
Elkészítés
A kiválasztott zöldséget (vagy a borsót, vagy a brokkolit) főzd ki sós vízben! Ezután szűrd le, majd csepegtesd le rendesen, semmiképp se félig vizesen tedd bele a turmixgépbe! Miután le csepegtetted tedd bele a turmixgépbe a fetával, a joghurttal és a citromlével. Turmixold össze, lehetőleg jó apróra, krémesre! Utólag add hozzá a sót, a borsot, az őrölt köményt és a chiliport!
Tálalás előtt érdemes lehűteni, így mindenképpen a vendégsereg érkezése előtt csináld meg 2-3 órával! Nyers zöldségekkel kínálhatod, mint például sárgarépa, uborka, paprika.
Kukorica saláta
Hozzávalók:
2-3 kisebb doboz csemege kukorica konzerv, vagy 1 jó nagy
Hagyma, esetleg 2 gerezd fokhagyma
majonéz akár házilag elkészítve, akár bolti darab
Bolti majonéz esetén egy kis tejföl
Só
bors
Elkészítés
Bontsuk fel a kukoricákat és csepegtessük le a konzerv édes levét! Ezután tegyük bele őket egy nagyobb tálba. A hagymát vágjuk fel. Ha fokhagymát is szeretnél belerakni, érdemes összepasszírozni azokat, így jobban elmerül a kukorica között, könnyebben el is oszlatható! Ezután adjuk hozzá a majonézt! Ha bolti majonézt vettünk akkor az valószínűleg erős lehet, 1-2 evőkanálnyi tejfölt érdemes hozzákeverni! Sózd, borsozd ízlés szerint, majd keverd össze a kukoricával! Érdemes ezt is fogyasztás előtt lehűteni! Fogyasztható húsokkal, vagy akár sajtos pirítós mellé is!
|